Gătește responsabil



O lungă perioadă de timp, tocatoarele și platourile de servire erau realizate din lemn. Dar, la un moment dat, oamenii au început să folosească tocatoare din plastic, sticlă sau diferite materiale artificiale.
Ideea era că acestea erau mai ușor de curățat și igienizat și, prin urmare, erau mai sigure.
La sfârșitul anilor 1980 un cercetător de la Universitatea UC Davis, pe nume Dean Cliver-nașul de facto al siguranței alimentației – a hotărât să cerceteze dacă tocatoarele din plastic erau într-adevăr mai sigure.
Tocatoarele din plastic sunt considerate mai ușor de curățat, de dezinfectat. Dar tăierea pe ele lasă multiple tăieturi, locuri în care bacteriile se pot ascunde foarte usor.
Lemnul este mai aspru de dezinfectat, dar are o suprafață rezistentă la tăieturi, astfel bacteriile și germenii nu vor găsi multe locuri unde să se dezvolte.
Sarea, soluția salină este o posibilitate extraodinară pentru dezinfectarea tocatoarelor și platourilor de servire din lemn.
,, Din punct de vedere istoric, măcelarii obișnuiau să pună sare pe tocatoarele din lemn pentru a împiedica să miroase urât” spune Chapman.
,,Aceasta a funcționat deoarece sarea a scos umezeală din lemn și a împiedicat contaminarea bacteriană, ceea ce cauzase mirosul- deși măcelarii nu au știut la acea vreme”- spune Chapman

Tocător din lemn :
-protejează gătirea în siguranță-din punct de vedere al protecției împotriva bacteriilor;
-protejează lama cuțitelor -  suprafața fibrei lemnlui având proprietatea de a nu toci lama cuțitelor;
-în timpul tăierii alimentelor se poate întâmpla ca particule minuscule să fie amestecate cu alimentul preparat. Lemnul fiind un material natural nu atacă organismul, astfel că orice ingerare a acestor particule nu este toxică pentru organism.
-Conform studiilor -  pe parcursul a 24 ore toate bacteriile de pe suprafața tocatoarelor din lemn sunt distruse în totalitate.
Tocatoarele din plastic/sticlă:
-sunt considerate a fi mai ușor de curățat;
-urmele lăsate de cuțit pe suprafața tocatoarele din plastic pot adăposti în timp bacterii și germeni;
-pentru curățare este necesară folosirea unor substanțe chimice – toxice pentru organism;
-numeroase studii au demostrat că deși au fost folosite substanțe de curățat, tocatoarele din plastic tot prezentau bacterii în urmele de cuțit;
-particulele ce pot rezulta în urma tăieturilor de cuțit sunt toxice pentru organism dacă acestea sunt ingerate.

Gătește responsabil!



Comentarii